torstai 27. helmikuuta 2014

Matkavinkkejä Münchenistä kiinnostuneille

Mulle tulee usein kysymyksiä Müncheniin ja ylipäätään Saksaan liittyen, joten ajattelin kerätä yhteen postaukseen olennaisimmat asiat Müncheniin liittyen, johon kerron myös vähän yleisesti Saksasta. Viime kuussa eräs lukija ehdottikin tämäntyylistä postausta ja nyt sain inspiraation tuon tulevan Münchenin matkan vuoksi toteuttaa tämän. München kun ei ole vielä kovin suosittu matkakohde suomalaisten keskuudessa, niin ajattelin, että tällainen postaus voisi olla ihan mielenkiintoinen. Eipähän ainakaan jokaisella bloggaajalla ole samanlaista, haha.
 
Mä tykkään yleisesti ottaen ihan hirveästi Saksasta, sillä se on niin samankaltainen maa kuin Suomi. Tietenkin hintataso, kulttuuri ja ihmiset ovat vähän erilaisia, mutta pidän sitä silti aika samanlaisena kuin Suomea. En ole koskaan käynyt muissa Saksan kaupungeissa kuin Münchenissä, mutta seuraavalla kerralla haluaisin lähteä edes pariksi päiväksi Berliiniin. Mua kiinnostaa matkailussa erityisesti kaikenlaiset nähtävyydet ja tykkään tutustua erilaisiin kulttuureihin!
 
PicMonkey Collage111 (800x540)

YLEISTÄ TIETOA
 
München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asukkaita on noin 1,4 miljoonaa. Noiden lisäksi Münchenissä on tietenkin todella paljon turisteja, minkä takia varsinkin keskustassa on yleensä hirveä tungos. Joulun aikoihin mä oon nähnyt keskustassa kaikista eniten ihmisiä, mutta myös kesä on todella suosittua matkailemisen aikaa.
 
Münchenissä on aika vahva olutkulttuuri ja varsinkin keskustassa sijaitsevat Bierhallet ovat lähes aina täynnä iloisia saksalaisia kansallispukuineen. Bierhalleissa soi yleensä kansanmusiikki ja aina tietyn kappaleen kohdalla kaikkien täytyy kilistää kaljojaan muiden pöydässä istuvien kanssa. Tuohon ehti jo tottua parin päivän aikana, kun käytiin Oktoberfesteillä ja juomia sai olla kokoajan kilistelemässä. Opetettiin myös muutamille saksalaisille, että Suomessa kilistäessä sanotaan "kippis". Mun mielestä on ihan mahtava juttu, etteivät saksalaiset unohda perinteitään!
 
Saksalaiset ihmiset ovat myös aika erilaisia kuin suomalaiset. Monet tulevat juttelemaan esimerkiksi bussipysäkillä ja kerran ravintolassa joku saksalainen tuli kehumaan mun kampausta. Tietenkin mukaan mahtuu myös niitä tylyjä ja nenänvartta pitkin katsojia, mutta ainakin mulle on jäänyt erittäin positiivinen kuva saksalaisista ihmisistä!

Saksan hintatasosta vielä sen verran, että vaatteet on siellä aikalailla samoissa hinnoissa kuin täällä Suomessa. Kun taas kosmetiikka, meikit, hiusvärit, ruoka, alkoholi ja saksalaisten liikkeiden kengät on puolestaan paljon halvempia. Sen takia kannattaa jättää vaatteiden ostaminen väliin ellei halua shoppailla sellaisissa vaateliikkeissä, mitä Suomesta ei löydy. Mä tuon jokaiselta Saksan matkalta mukanani isot kasat kosmetiikkaa, hiusvärejä ja alkoholia, kun ne on Suomessa kuitenkin aika paljon kalliimpia.
 
PicMonkey Collage333 (800x540)  
NÄHTÄVYYDET
 
Museot ja kuninkaanlinnat
Münchenissä on paljon erilaisia museoita ja kuninkaanlinnoja, joissa suosittelen ehdottomasti käymään. Me ollaan kierretty jo lähes kaikki kuninkaanlinnat läpi ja niistä ehdottomaksi lemppariksi on osoittautunut keskustassa sijaitseva Residenz München, josta löytyy erikseen postaus täältä. Toinen upea kuninkaanlinna on nimeltään Schloss Nymphenburg, joka on aika samanlainen sisältä kuin Residenz München, mutta ulkoa paljon näyttävämpi. Münchenin lähellä sijaitsee myös niinsanottu satulinna, jossa kannattaa myös käydä. Sisältä se ei ole mikään kovin erikoinen, mutta ulkona riittää kyllä nähtävää ja kuvailtavaa.
 
Keskusta
Keskustassa on myös paljon erilaisia nähtävyyksiä. Odeonsplatzilla on suuri aukio, jonka ympärillä on kaikenlaista nähtävää. Marienplatzilla puolestaan on Marienplatzin kirkko, joka taitaa olla koko Münchenin suosituin nähtävyys. Marienplatzia pääsee ihailemaan myös ylhäältä, kun kiipeää korkeaan näköalatorniin. Sisäänpääsymaksukin on vain pari euroa.
 
Oikeastaan koko keskusta on yksi suuri nähtävyys, sillä siellä riittää nähtävää varmasti jokaiselle. Samalla voi käydä tietenkin myös ostoksilla, sillä kaikki liikkeet löytyvät Marienplatzin ja Karlsplatzin väliseltä kävelykadulta. Münchenissä on erikseen katu merkkiliikkeille, joka sijaitsee Odeonsplatzin ja Marienplatzin välissä.
 
Tierpark Hellabrunn
Münchenissä on myös suuri eläintarha, joka on nimeltään Tierpark Hellabrunn. Tuolla on tullut käytyä muutaman kerran ja jokaisella kerralla olen kyllä tykännyt. Eläintarha on aivan eri luokkaa kuin Korkeasaari, sillä siellä riittää nähtävää koko päiväksi. Me ollaan yleensä jouduttu käymään tuolla kahtena eri päivänä, kun ei olla keretty yhden päivän aikana kiertää kaikkia paikkoja läpi.
 
Bavaria Filmstadt
Bavaria Film on yksi Euroopan suurimmista ja tunnetuimmista elokuvien ja tv-sarjojen tuotantoyhtiöistä. Itse olen käynyt tuolla vain kerran ja siitäkin on monta vuotta aikaa, mutta suosittelen sitä silti kaikille elokuvista kiinnostuneille. Tuolla pääsee esimerkiksi näkemään miten elokuvat oikeasti tehdään ja kuinka elokuvat muokataan hyviksi ja aidonnäköisiksi. Samalla pääsee myös tutustumaan lavasteisiin ja kokonaiseen kylään, jossa mm. Lemmen viemää -sarjaa kuvataan. Kaiken hyvän lisäksi tuosta vierestä löytyy myös mäkkäri! :D
 
Oktoberfest
Oktoberfest on kaksiviikkoinen olutfestivaali, joka on maailman suurin ja tuottoisin kansanjuhla. Oktoberfestit sopivat hyvin niin aikuisille kuin lapsiperheillekin. Sieltä löytyy huvipuistolaitteita (jotka oli ainakin omasta mielestäni paljon hurjempia kuin Suomen huvipuistojen laitteet), suuria oluttelttoja sekä erilaisia kojuja, joissa myydään kaikkea pipareista magneetteihin. Itse tykkäsin Oktoberfesteistä niin paljon, että halusin käydä siellä kahtena päivänä viime matkan aikana! Postaus Oktoberfesteistä löytyy täältä.

PicMonkey Collage444 (800x540)  
PARHAAT SHOPPAILUPAIKAT
 
Keskusta
Keskustassa on ehdottomasti koko Münchenin parhaat shoppailumahdollisuudet. Sieltä löytyy merkki-, vaate- ja koruliikkeet, joiden lisäksi Karlsplatzin lähettyvillä on myös kokonainen merkkiliikkeiden ostoskeskus Oberpollinger. Arvatkaa vaan olinko haltioissani viime kerralla siellä!
 
Olympia-Einkaufszentrum
Keskustasta pääsee kätevästi metrolla suoraan Olympia-Einkaufszentrumiin, joka on siis suuri ostoskeskus Münchenissä. Sieltä löytyy todella paljon erilaisia liikkeitä ja tietenkin myös ruokapaikkoja. Tuolla on tullut käytyä jokaisella Münchenin matkalla ja tykkään siitä erityisesti sen takia, kun sinne pääsee niin helposti ja sieltä löytyy kaikki tarpeelliset liikkeet. Merkkijuttuja voi sitten shoppailla keskustassa erikseen. Tykkään myös sen takia ostoskeskuksista, kun sinne voi lähteä viettämään sateista päivää kastumatta!
 
Schustermann & Borenstein
Tämä paikka ei ole niinkään turisteille tarkoitettu, sillä sinne täytyy hankkia kortti, jonka saaminen saattaa kestää hyvinkin kauan. Kyseessä on siis outlet-myymälä, josta löytyy kaikkia merkkituotteita todella edulliseen hintaan. Löysin tuolta esimerkiksi Guessin tuotteita puoleen hintaan.
 
Ingolstadt Village
Ingolstadt Village on kokonainen outlet-kylä täynnä merkkiliikkeitä. Se ei kuitenkaan sijaitse aivan Münchenissä, vaan noin 80 kilometrin päässä Ingolstadtissa. Itse en ole vielä käynyt tuolla, mutta seuraavalla kerralla aiotaan Teemun kanssa vuokrata auto ja lähteä käymään tuolla. Merkkituotteita edulliseen hintaan, voiko parempaa ollakaan? Täältä löytyy kaikki merkit, mitä tuolta Ingolstadt Villagesta löytyy!

PicMonkey Collage222 (800x540)  
LIIKKUMINEN MÜNCHENISSÄ
 
Münchenissä kannattaa ehdottomasti suosia julkista liikennettä, sillä auton vuokraaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin muutaman päivän lippu julkisiin. Autolla voi myös olla aika hankalaa ajaa suuressa kaupungissa, parkkipaikkojen löytämisestä puhumattakaan. Mutta jos meinaa suunnata vähän kauemmas, niin siinä tapauksessa suosittelen mieluummin auton vuokraamista.
 
Metrolla liikkuminen on ainakin mun mielestä kaikista kätevin tapa liikkua Münchenissä ja kaikissa muissakin suurissa kaupungeissa ulkomailla. Jokaiselta metroasemalta löytyy kartta, josta pystyy katsomaan mihin metroon täytyy mennä ja mihin mikäkin menee. Münchenissä on todella paljon eri suuntiin meneviä metroja, minkä ansiosta lähes joka paikkaan pääsee metrolla.
 
Jos hotelli sijaitsee keskustassa eikä muutenkaan ole edes tarvetta käyttää julkisia, niin tietenkin myös kävellen voi liikkua paikasta toiseen. Keskustasta löytyy kuitenkin kaikki liikkeet ja monia nähtävyyksiä, eivätkä kävelymatkatkaan ole siellä pitkiä.

Kertokaa ihmeessä, mitä piditte tästä postauksesta?

13 kommenttia:

 1. tää oli kyllä hyvä ja hyödyllinen postaus, tykkäsin ! ja ei toi nii vaikealta maalta vaiktuttas matkustaa et voisin jopa käydä tuolla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tykkäsit! :) Tuolla on kyllä todella helppoa liikkua ja huonolla englannillakin pärjää. Suosittelen käymään joskus, kun tulee mahdollisuus! :)

   Poista
 2. Meitä on alkanut kiinnostaa Berliinin reissu, niin oli hyvä tästä saada lukea vähän tuosta Saksan hintatasosta :)
  Ja miestä nyt tietysti kiinnostaisi tuo Oktoberfest! :D Pakko kysyä, että saako sieltä sitten muuta kuin kaljaa? Alkoholijuomista siis esim. lonkeroa, siideriä tms? Varmasti nyt mehua, limua ja sellasta, jos lapsiperheetkin sielä käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin haluaisin hirveästi päästä käymään Berliinissä! Oon lueskellut jo innoissani kaikista nähtävyyksistäkin, mitkä haluan ehdottomasti nähdä. :D Jospa ensi kerralla saisi aikaiseksi lähteä käymään vaikka junalla siellä. Münchenistä Berliiniin junaliput maksaa nimittäin vaan muutaman kympin. :)

   Haha perus, että miehiä kiinnostaa Oktoberfest! Teemukin oli ihan innoissaan syksyllä, kun sai kuulla, että Oktoberfestit sattuu olemaan juuri meidän matkan aikana. :D Oktoberfesteillä juodaan pääasiassa kaljaa, mutta sieltä saa tilattua myös skumppaa ja erilaisia viinejä. Siidereitä ja lonkeroita ei valitettavasti myydä oikein missään Saksassa. :( Tai ei ainakaan Münchenin ravintoloissa tai kaupoissa ole näkynyt. Joskus yritin tilata ravintolassa siideriä, niin tarjoilija toi valkoviiniä. :D

   Poista
 3. Tää oli kiva ja hyvä postaus, palaan varmasti lukemaan tän sitten kun suuntaan kohti Müncheniä eli todennäköisesti kesällä tai syksyllä. Kiitos tästä! :)

  Erika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tästä oli edes jollekin hyötyä! :) Oi, vähän kiva! München on kyllä niin kaunis kaupunki varsinkin kesäisin. :)

   Poista
 4. kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, ehdottomana Saksa-fanina (kerran kävin Kölnissä ja AAAA tahdon takas:D) varmasti suuntaan tarkastamaan tämänkin kaupungin meininkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mäkin tykkään Saksasta ihan hirveästi! :D Mutta suosittelen kyllä Münchenissäkin käymään, jos tulee vaan tilaisuus! :)

   Poista
 5. Koska isäni aikanaan kävi Oktoberfesteillä niin itsekin haluaisin nimenomaan kovasti juuri näissä bileissä käydä :) Kokemuksen arvoinen olen kuullut monilta ihmisiltä jotka ovat kyseisissä juhlissa käyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oktoberfestit on kyllä mahtavat! Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään joskus! :) Mäkin haluaisin lähteä nyt ensi syksynä uudestaan, mutta saa nähdä miten töiltä ehtii. :D

   Poista
 6. näin sut eilen mäkin autokaistalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, aina kaikki näkee mut parhaaseen ajankohtaan eli syömässä! :D

   Poista
 7. Kiva postaus Münchenista :) Olen itse Heidelbergissa tällä hetkellä vaihdossa ja vielä on kaksi kuukautta aikaa minullakin tehdä reissu Müncheniin. :)

  VastaaPoista